claudiawienen.reismee.nl

Nah tek yuh mattie eye fuh see.

Maandagochtend om 11 uur hadden wij een afspraak met de begeleidster van onze instelling waar wij afstuderen. Netjes in lange broek en shirtje over de schouders zijn we naar de instelling gefietst. Door het centrum van Paramaribo! We moesten langs de waterkant, daar is een grote markt en een complete chaos. Na heel vaak de weg te hebben gevraagd kwamen we bij de instelling aan. Gelukkig stond er een gebouw, want zoals op de foto te zien is hebben we al eerder een bordje met de naam van de instelling met daarachter alleen een paar palen gezien.. (Het zou toch niet waar zijn??!) We belden onze begeleidster op om te zeggen dat wij voor het hek stonden, maar zij was niet aanwezig. We moesten er een beetje om lachen, tjaah dit is Suriname he.. Gelukkig was ze zo vriendelijk om terug te komen zodat ze ons even kon rondleiden en we konden kennis maken. Dit was allemaal erg leuk, hele aardige mensen daar!

Toen we weer veilig thuis waren zijn we nog bezig geweest met ons onderzoek, maar ik was zo moe dat ik op de grond in slaap gevallen ben. Vijf minuutjes maar hoor.. maar toch.

Veel slaaptijd was er niet (waar halen die Surinamers die tijd vandaan joh??) want we moesten nog naar de Nederlandse ambassade om ons te melden. We hebben een visum van 60 dagen, dat hoort zo want die moet je dan in Suriname verlengen met 30 dagen. De man zei dat we de laatste 30 dagen wel bij hem mochten logeren, dat de politie daar niet kwam.. Een beetje verward gingen we weer weg, we moesten namelijk bij de vreemdelingendienst zijn volgens hem. Deze gaat om 8 uur open maar we kunnen er beter om 9 uur heengaan want die mensen moeten eerst nog hun computer opstarten enzo, aldus de grapjas bij de ambassade.

Mijn achterband van mijn gehuurde fiets werd steeds zacht dus zijn we naar de fietsenzaak gegaan om hem te laten maken. De jongen zei dat de fiets misschien vandaag om 5 uur klaar was, maar hij wist het niet zeker.. Het kon ook morgen 9 uur zijn, misschien.. als hij tijd had.. Uiteindelijk heb ik de dinsdag om 11 uur mijn fiets op gehaald. De jongen was verbaasd dat ik nu pas kwam! Hij had zich gisteren uitgesloofd zodat mij fiets gisteren om 5 uur klaar was. Ik dacht dat ik me een beetje aangepast had aan de Surinaamse cultuur, maar hij had zich dus ook een beetje aan mij aangepast.

Dinsdagavond kwam onze buurvrouw Maltie wat eten brengen, broodvrucht van de broodboom! Echt een schat! Sowieso wel een prettig idee om in deze stad mensen naast je te hebben wonen bij wie je terecht kan en die je een beetje in de gaten houden. Ik weet niet wat er in dit Surinaams goedje van Maltie zat, maar we hebben tot 12 uur s'nachts aan ons onderzoek gewerkt! Bikkels.

Woensdag heb ik voor het eerst geschuild voor een echte regenbui! Tenminste ik dacht dat het een ‘echte' regenbui was, maar vandaag bleek dat het nog veel erger kon. De hele straat stond echt binnen no time blank, van stoeprand tot stoeprand was het een waterboel waardoor boodschappen doen echt niet mogelijk was. (En wij moesten toch echt eten halen..) We hebben op ons balkon staan kijken naar hoe de Surinamers zich hier uit redden. Daar hoefden ze weinig voor te doen, want door de warmte was het water zo snel als het kwam ook weer weg. We hebben snel onze boodschappen gedaan toen de regen even gestopt was. Helaas waren we de sausjes vergeten (wat echttt nodig was natuurlijk) dus zijn Carlijn en ik door de regen, met poncho (jaa ik heb me eraan gewaagd!) teruggefietst. En wat blijkt?! Zelfs met poncho aan fluiten de Surinaamse jongens naar de Nederlandse meisjes. Heel wat straten stond nog vol water, waardoor we onze benen niet droog hebben kunnen houden. Carlijn haar voeten waren zelfs zo glad dat ze bijna uitgleed voor de supermarkt.. BIJNA, maar gelukkig stond daar een echte grote bewaker die haar opving. (De held!) Wat er voor zorgde dat ik een kwartier moest uitlachen, al hangend op de winkelwagentjes.

Lieve mensen, dit was even een update tot nu toe. Ik lees jullie reacties erg leuk en ben ook benieuwd hoe het met jullie allemaal gaat! Als laatste een Surinaamse wijsheid en tot de volgende keer.

Nah tek yuh mattie eye fuh see.

Als je wilt dat iets goed gebeurd, dan moet je het zelf doen.

Inge

Claudia je schrijft hartstikke leuk. Ik lees je verhalen met veel belangstelling.
Je zou haast aan het eind van de rit een verhalenbundel moeten maken !!
Groetjes uit een beetje warmer wordend kikkerlandje.

Karin

Wat een geweldig leuk verhaal! Ik zie het allemaal al helemaal voor me. Hoor je gewoon lachen bij de supermarkt :)

Lieve groetjes mama

moo

Hey schattie,

Weer een verhaal waar ik zo doorheen was! :)
Wat een dingen maken jullie daar toch mee!
Spannend, leuk, grappig! Echt heel leuk om te lezen!
Net als je moeder zie ik je idd voor die supermarkt helemaal
dubbel liggen van het lachen! :p

Ga zo door, geniet ervan en blijf ons vooral op de hoogte houdern met deze leuke verhalen! :D

Hele dikke knuffel

Linda

Hi,

Leuk verhaal, fijn dat je iedereen zo op de hoogte houdt van je nieuwe leven. Wel leuk om te lezen dat het in Paramaribo gelukkigi ook weleens regent.

Linda

Hetty

Hoi Claudia! Inderdaad erg leuk om te lezen en ook ik zie het voor me: een slap over het winkelwagentje hangende Claudia, haha! Die Surinaamse wijsheid spreekt me zeer aan. Fijn dat we ook nog wat opsteken van je verhalen ;)
Ik ga nu nog even de nieuwste foto's bekijken.
Groetjes van mij!

Karin

Helemaal met Hetty eens! Wat een supere wijsheid!
Heeft mij goed aan het denken gezet ......... en aan t werk :)

Liefs,
mama

Eline Brandsema

Hoi Claudia,

Wat leuk om je verhalen te lezen, je moeder heeft de link doorgestuurd :)
Veel plezier nog!

Groetjes, Eline

Marga

Hoi Claudia.

Ik vind het erg leuk om je te volgen. Je verhalen zijn erg vermakelijk.
Ik ben erg benieuwd wat jullie daar tijdens je afstuderen tegen gaan komen en zou daar t.z.t ook graag wat over lezen, aangezien het mijn vakgebied ook wel een beetje is.

Meid, geniet van de tijd daar en super veel succes met het afstuderen.

Groetjes Marga

Marieke

Clau!
Leuk om weer een update te lezen. Die jongens fluiten niet naar jullie omdat jullie Nederlands zijn, maar gewoon omdat jij een ontzettend lekker wijf bent!! :)
Geniet nog maar flink, niet te veel aan je onderzoek doen he, doen wij ook niet hoor;) Volgende week naar Hungary en daarna vakantie!!
Oh ja, ik ben vannacht tante geworden van een meisje, Elize! Leuk he :)
Liefs!

Anne

Marieke heeft helemaal gelijk haha ;)

Elza

Hey die Claudia,

Ik heb de site van je moeder gekregen.
Wat leuk om je op deze manier een beetje te volgen. Zo te horen heb je het helemaal naar je zin daar. Geniet er maar goed van. Voor je het weet is het weer voorbij in zit je weer in dit koude kikkerlandje.

Veel plezier!!!

Liefs Elza

Maressa&Thijn

Goed bezig hoor, daar in verweggistan! En ook nog tijd om de site van Thijn te bekijken!
Have fun!
xxx

Hetty

Hoi Claudia,
Het is weer dinsdag, dus ik ben weer helemaal bijgepraat door mams.
Ik begin me wel af te vragen of Paramaribo erg klein is? Want volgens mij zit alles zo ongeveer bij jullie in de straat en alle Hollandse bekenden wonen ook op steenworp afstand. Bovendien heeft iedereen volgens mij in dezelfde cocktailbar (Zanzibar) gezeten. Ik hoor het vast nog wel..
Zorg goed voor jezelf en veel plezier maar weer! Groetjes uit Zwolle!

Naomi

Lekker bezig heur! Ben trots op oe!
Hallo, je wist toch al dat zelfs met poncho, je aantrekkelijk bent! Yeah!
Ben blij voor je dat je daar allemaal zo vermaakt..
Ik denk aan je schat!

Liefs